Squat Makamik

Makamik lyhyesti

Squat Makamik on valtaamalla käyttöön otettu mutta sittemmin symbolisella summalla vuokrattu toimitila, jossa kuka tahansa voi järjestää yhdessä sovittuihin periaatteisiin sopivaa ohjelmaa. Makamikin toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhteiseen päätöksentekoon. Päätökset tehdään tasavertaisesti ja konsensukseen perustuen. Tilassa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää, rasismia, seksismiä tai muutakaan sortavaa tai häiritsevää käyttäytymistä. Toiminnalla ei myöskään tavoitella taloudellista voittoa vaan mahdolliset tuotot käytetään talon toiminnan rahoittamiseen ja hyväksi koettujen yhteiskunnallisten tavoitteiden tukemiseen.

Sijainti: Jyrängöntie 1, Kumpula, Helsinki. Talo on Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan itä- eli Arabian puolella, Kumpulan yliopistokampuksen mäen etelärinteen alaosassa.

kartta

Makamikin periaatteet

Squat Makamikin toiminta on voitontavoittelusta vapaata. Kaikki rahalliset tuotot menevät joko talon kuluihin tai lahjoitetaan muihin antiautoritäärisiin projekteihin. Tilassa kuka vain voi järjestää periaatteisiin sopivaa toimintaa. Tilaa voi käyttää myös ryhmien kokous- ja työtilana, kaikkien tapahtumien ei tarvitse olla julkisia, kunhan ne eivät risteä Makamikin periaatteiden (selitetty alla) kanssa.

Päätökset tehdään tasavertaisesti ja konsensukseen perustuen. Pyrimme löytämään kaikille sopivat ratkaisut keskustelemalla. Konsensus ei perustu enemmistön ylivaltaan, vaan tarkoituksena on pyrkiä lopputulokseen, jonka kaikki voivat hyväksyä. Kaikista asioista ei tarvitse kuitenkaan päättää yhdessä, vaan tilassa toimivat ryhmät ja yksilöt voivat toimia oma-aloitteisesti talon periaatteiden puitteissa. Päätöksenteossa kenelläkään ei ole erityisasemaa eikä pysyviä vastuutehtäviä. Tiedostamme myös, että omaksutut eriarvoistavat toimintamallit täytyy ottaa huomioon pyrkiessämme tasavertaiseen päätöksentekoon.

On tärkeää kehittää tapoja, joilla voidaan kiinnittää huomiota tilan ilmapiiriin ja siellä toimivien ihmisten tuntemuksiin. Pyrimme siihen, että mahdollisimman monenlaisilla ihmisillä voisi olla tilassa kunnioitettu, turvallinen ja tervetullut olo. Tätä edesauttaa se, että tilan toimijat luovat yhdessä talon periaatteet ja käytännöt. Makamik on olemassa sen käyttäjiä varten, toisin kuin suurin osa julkisista tiloista, joiden toiminta perustuu taloudellisen voiton tavoitteluun. Tarvitsemme yhteisiä tiloja, joita ei ole tarkoitettu yksinomaan kuluttamiseen tai työntekoon, ja joiden toiminnan voimme yhdessä määritellä.

Helsingissä on tarve myös päihteettömille tiloille, joissa ihmiset voivat tavata toisiaan. Makamikin toiminta on päihteetöntä, ja pyrimme siihen, että kaikki pystyisivät ottamaan vastuuta ilmapiiristä, ja turvallisuudesta, sekä puuttumaan tarvittaessa ongelmallisiin tilanteisiin.

Makamikin toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhteiseen päätöksentekoon. Tila on vapaa puoluepoliittisesta toiminnasta ja materiaalista, koska haluamme tukea tasavertaisia päätöksentekotapoja, emme keskitettyjä valtarakenteita. Ideana on, että tapahtumia voi järjestää ilman suurempaa kokemusta tai asiantuntijuutta. Sen sijaan asioita voi oppia tehdessä, sekä taitoja ja tietoja jakaessa.

Tilassa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää, rasismia, seksismiä tai muutakaan sortavaa tai häiritsevää käyttäytymistä. Kunnioita muiden ihmisten omaa tilaa. Jos koet tai näet häiritsevää käyttäytymistä, kerro siitä muille.Lähdemme tekemään tilaprojektia näistä lähtökohdista, mutta tila kehittyy ja muuttuu siellä toimivien ihmisten myötä. Tervetuloa järjestämään toimintaa ja luomaan yhteistä tilaa!

Mainokset

6 vastausta artikkeliin: Squat Makamik

 1. Paluuviite: Järjestä oma tapahtumasi Squat Makamikissa | Valtaustoimintaa Helsingissä – Squat Makamik

 2. Ville Sorsa sanoo:

  Voisitteko laittaa tälle sivulle kartan, johon Squat Makamik on merkitty. Oli nimittäin hivenen hankalahko löytää paikalle pelkästään tuon osoitteen perusteella, koska Reittiopas ei enää tunne kyseistä osoitetta.

  Please upload a picture of a map that shows the location of the building. It was a bit hard to find the first time.

 3. Paluuviite: Makamikin julkilausuma valtuustoaloitteeseen liittyen | Valtaustoimintaa Helsingissä – Squat Makamik

 4. Markus sanoo:

  Tulin aamulla töihin Kumpulanmäelle Pasilan suunnasta. Huomasin Makavik-kahvilan mainoksen. Ihanaa! Lounaaksi tofua & villiyrttejä.

  Reittiopas (Andropas) neuvoi Limingantien risteykseen. Siellä oli talon seinissä Jyrängöntie 5 ja 6.

  Googlaamaan… Googlen mukaan paikka onkin lähempänä Hämeentietä. Kävelemään siis ihan toiseen suuntaan.
  Ei mitään kahvilaa missään. Ei edes Makavik-kylttiä missään rakennuksessa tai muussakaan.

  Kiitos, otatteko mainokset pois?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s